5 mei 2020

Allgrounders van Hoogmartens Wegenbouw slaan een hole in one

Dit voorjaar haalde Hoogmartens Wegenbouw de opdracht binnen om de wandelpaden van een golfterrein in het Antwerpse opnieuw aan te leggen. Een opmerkelijk project waarbij duurzaamheid, esthetiek en snelheid van uitvoering hand in hand gingen. Ternesse Golf & Country Club is een van de mooiste golfterreinen in België. De club ligt in Wommelgem en wie wel eens via de E313 naar Antwerpen rijdt, kan er net vóór de afrit Wijnegem een glimp van opvangen. Het golfterrein is een groene oase van 70 hectare en wordt over een totale afstand van 2,5 km doorsneden door wandelpaden. Deze werden in het verleden aangelegd met Graustabiel, een halfverharding met het uitzicht van een zandweg. Omdat de bedekking van de paden aan een make over toe was, werd gezocht naar een alternatief.

Piet Vandenbussche, manager van de club: “Asfalt was vanzelfsprekend geen optie. Onze club ligt in een parkomgeving met een unieke uitstraling. Deze sfeer moest bewaard blijven, daarom gingen we op zoek naar een oplossing met een op en top natuurlijke look.”

De club vroeg advies bij enkele bedrijven die gespecialiseerd zijn in infrastructuurwerken, zoals de aanleg van wegen en terreinen. De keuze viel op Hoogmartens Wegenbouw. Wij adviseerden voor dit type oppervlakbehandeling een dubbele slijtlaag, met als steenslag maasgrind. De voornaamste argumenten voor deze keuze: de slijtvastheid en het esthetisch aanzicht. De beige kleur van het maasgrind steenslag versterkt bovendien het natuurlijk effect.

Een bijzonder strakke timing

Het aanbrengen van een oppervlakbehandeling dient plaats te vinden bij droog weer. Het ideale moment om deze oppervlaktebehandeling uit te voeren, is dan ook de periode van mei tot september. Maar laat dit nu uitgerekend de drukste periode zijn in een golfclub. Het werd dus uitkijken naar een tijdstip off season, wanneer er zo weinig mogelijk mensen op de club waren. Het lot hielp ons hierbij een handje… Door de coronacrisis moest de club de deuren sluiten voor haar leden. Bovendien was het uitstekend lenteweer, waardoor we vrij snel met het werk konden starten. Afspraak met de klant was wel: vóór eind april, de start van het golfseizoen, moest alles klaar zijn. Dit leek lange tijd geen enkel probleem te zijn, tot in de tweede helft van april plots de regen met bakken uit de lucht begon te vallen.

Piet Vandenbussche: “Zo kwam de geplande timing toch nog op de helling te staan. Maar chapeau voor de werfmensen van Hoogmartens: zodra het weer omsloeg en de regen stopte, hebben zij het werk in een recordtijd afgemaakt. Alles is uitstekend verlopen en het eindresultaat is top. Door de overvloedige regen moet op enkele plaatsen de afwerking van de randen van de paden nog wel eens onder handen genomen worden. Maar daar wordt zo vlug mogelijk werk van gemaakt. Om een goede dekking van de slijtlaag te verzekeren, werd ook een grotere hoeveelheid steenslag gebruikt dan normaal. Zodra alles goed gehecht is, wordt het overbodige materiaal verwijderd.”

Door de professioneel uitgevoerde werkzaamheden op Ternesse Golf & Country Club hebben de allgrounders van Hoogmartens alvast de interesse gewekt van een andere golfclub. Of infrastructuurwerken in de golfwereld een nieuwe specialiteit worden van onze medewerkers? Dat valt nog te zien, maar de eerste hole in one werd alvast gemaakt!

CONTACT

Heeft u een vraag voor Hoogmartens?