18 oktober 2021

” Bontrup en Hoogmartens: samen sterk voor een milieuvriendelijke bedrijfssite’

Bontrup is een toonaangevende onderneming inzake het recyclen van afvalstoffen naar secundaire brand-, bouw- en andere grondstoffen. Het bedrijf heeft in Nederland dertien locaties met een brede milieuvergunning. Om die te verwerven en te behouden moet men aan strenge, door de overheid opgelegde vereisten voldoen. Een aantal hiervan hebben betrekking op de kwaliteit en de vloeistofdichte verharding van de terreinen. Hiervoor werkt Bontrup nauw samen met Hoogmartens.

SAMI: sterk, duurzaam en vloeistofdicht

Jo Dassen is regioleider bij Hoogmartens. Met zijn team nam hij recent de plant van Bontrup in Venlo onder handen. “Een mooi project”, vertelt Jo. “De site heeft een oppervlakte van zo’n 32.000 vierkante meter. Die hebben we in twee fasen voorzien van een zogenaamde SAMI-constructie. SAMI staat voor Stress Absorbing Membrane Interlayer. Het is, eenvoudig uitgelegd, een bitumenemulsie die als een dichtingslaag wordt aangebracht tussen twee asfaltlagen. Hoe gaat dat in zijn werk? We leggen eerst een asfalt onderlaag van 70mm. Daarop komt de bitumenemulsie die wordt afgestrooid met steenslag, zodat het echt een stevige beschermlaag wordt. Tot slot leggen we een tweede asfaltlaag over de emulsie. Om te vermijden dat een grote hoeveelheid vloeistof op het terrein kan stromen, hebben we bovendien met de asfaltmachine, gelijktijdig met de deklaag, een opstaande rand voorzien.”

Het aanbrengen van de SAMI-constructie zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in de bodem kunnen sijpelen, maar er zijn nog andere voordelen.

Jo Dassen: “Voor een bedrijf als Bontrup is die ondoordringbaarheid de voornaamste reden om hun terrein op deze manier aan te leggen. In opdracht van de provinciale overheid worden zij hierop gecontroleerd door een extern bureau. Een positieve evaluatie is noodzakelijk voor het verkrijgen en behouden van hun milieuvergunning. Maar de SAMI-techniek heeft inderdaad nog andere pluspunten. De bitumenemulsie maakt de asfaltverharding sterker en duurzamer en heeft een scheurremmend effect.”

Vooraf goed afstemmen is essentieel

Henrie Ploegmakers was bij Bontrup verantwoordelijk voor deze opdracht. Hij is bijzonder tevreden over de samenwerking met Hoogmartens.

“Bontrup en Hoogmartens doen al geruime tijd een beroep op elkaar”, legt Ploegmakers uit. De samenwerking is een mooi voorbeeld van hoe bedrijven elkaar kunnen versterken. “De afvalstromen die bij de activiteiten van Hoogmartens in deze regio vrijkomen, worden bij ons verwerkt. Het is dan ook mooi als wij hen op onze beurt kunnen inschakelen voor het aanleggen en onderhouden van onze terreinen. Op het werk van de mensen van Hoogmartens valt overigens niets aan te merken. Alles wordt steeds op voorhand in detail bekeken. Vervolgens maken we duidelijke afspraken die altijd correct worden nageleefd.”

Zoals steeds was timing ook bij dit werk een cruciale factor. Jo Dassen: “We hebben dit project in twee fasen van 6.000 vierkante meter uitgevoerd. Per fase werd de helft van het bedrijfsterrein volledig vrij gemaakt. De werken zelf namen telkens drie dagen in beslag: één dag voor de asfalt onderlaag, één dag SAMI en één dag voor de deklaag. Voor Bontrup was het vanzelfsprekend van het grootste belang dat het terrein zo snel mogelijk opnieuw in gebruik kon genomen worden. Een week nadat we de eerste fase hadden afgewerkt, lag dat gedeelte van de plant alweer terug vol te recyclen materiaal.”

Henrie Ploegmakers: “Timing was belangrijk, maar zoals ik al zei: ook de afstemming vooraf is essentieel. Onze terreinen vrijmaken voor de mensen van Hoogmartens was geen sinecure, maar dankzij het naleven van de gemaakte afspraken verliep alles bijzonder vlot. Bovendien zaten de weersomstandigheden mee, daar hebben we gewoon geluk mee gehad. Voor mij was dit alleszins een geslaagd project voor beide partijen.”

 

 

CONTACT

Heeft u een vraag voor Hoogmartens?