29 april 2020

Onze Allgrounders worden Goallgrounders!

De mensen die op de projecten van Hoogmartens werken, hebben zeker geen gebrek aan lichaamsbeweging. Helaas kon tot voor kort niet altijd hetzelfde gezegd worden van de collega’s in de binnendienst. Een drukke baan op kantoor, uren achter je computerscherm zitten, ’s middags snel een boterham eten: het zijn geen kenmerken van een gezonde levensstijl. “En dat is jammer”, zegt Julie Dekker, “want het kán echt anders.”

Julie Dekker: “Meer bewegen, opletten met wat je eet en bewuster met je gezondheid bezig zijn: het is niet moeilijk, maar je moet het gewoon dóen! De meeste mensen hebben een duwtje in de rug en een uitdaging nodig. Dat is wat we hen geven met het fitheidsprogramma Goallgrounders. De uitdaging laat zich gemakkelijk vertalen: met alle collega’s van de binnendienst bij Hoogmartens samen 15 miljoen stappen afleggen binnen een periode van 12 weken. We zijn met 43, België en Nederland samen, om de klus te klaren. Iedereen heeft een stappenteller gekregen en we volgen ieders prestatie nauwgezet op in een stapperslijst. Maar los van die uitdaging, zit er veel meer ambitie in onze fit-challenge.”

Leg eens uit. 

Julie: “We hebben dit project uitgewerkt in samenwerking met een gezondheidscoach. De kick-off hebben we gegeven op 14 februari, met een uitgebreide toelichting door de coach. Onze 15 miljoen stappen halen is één doelstelling. Maar daarnaast willen we ook een aantal slechte gewoontes veranderen. Dat doen we door iedere week actief te werken rond een bepaald thema. Enkele voorbeelden: hoe leer ik mezelf om niet heel de dag op mijn stoel te zitten, maar tijdens het werk toch voldoende beweging te hebben? Veel water drinken is belangrijk, maar hoe organiseer ik het om dat ook effectief te doen? Elke middag een broodje “gezond” of in België een broodje smos bestellen is niet echt gezond, maar wat is het alternatief? Om mensen bewust te maken, nemen we verschillende initiatieven. Zo kondigen we bijvoorbeeld de wekelijkse thema’s aan via affiches, elke dag is er een praktische tip van onze gezondheidscoach en iedereen heeft een Kambukka drinkbeker gekregen als stimulans om meer water te drinken.”

Zien jullie al resultaat?

Julie: “Zeer zeker. Er is natuurlijk heel wat te doen rond de challenge van de 15 miljoen stappen. Collega’s dagen elkaar uit en als bedrijf zetten we wekelijks de Goallgrounder van de Week in de verf. Dat is hij of zij die die week het meeste stappen op de teller heeft. Het record ligt momenteel op 315.000 stappen, wat overeenkomt met maar liefst 220 km op één week! Maar het zijn zeker niet alleen de records die we in de kijker zetten. Ook wie aan een weektotaal van meer dan 70.000 stappen komt, wat het aanbevolen aantal is, krijgt een eervolle vermelding. Verder is het fijn om vast te stellen dat ook de gezondheidsthema’s hun vruchten afwerpen. Er wordt over de weekthema’s nagedacht en gepraat en beetje bij beetje zie je dat mensen hun slechte gewoonten veranderen. Als mensen telefoneren, wandelen ze bij voorbeeld rond in plaats van op hun stoel te blijven zitten. Ze brengen boterhammen mee in plaats van een broodje te bestellen. Jarige collega’s trakteren met een fruitmand in plaats van met een taart. En er wordt afgesproken om over de middag samen te wandelen om extra stappen te verzamelen. We hebben ook een appgroep waarin collega’s foto’s posten van hun wandelingen en van gezonde gerechten. Zoiets versterkt ook de groepsgeest in het bedrijf. Tenslotte is het ook fijn dat nieuwe medewerkers zich de goede gewoonten snel eigen maken. Je zou kunnen zeggen dat ons fitheidsprogramma een ideale manier is om snel te integreren in het bedrijf.”

De fit-challenge loopt 12 weken en is dus ei zo na ten einde. Halen jullie de 15 miljoen stappen en hangt daar ook iets aan vast?

Julie: “We zitten in week 11 en de cijfers zien er veelbelovend uit, maar ik mag natuurlijk niets verklappen (lacht). Of er iets aan vasthangt als we het halen, dat spreekt voor zich. We willen op de site van het bedrijf een aangename buitenruimte bouwen waar de medewerkers ’s middags kunnen eten, maar net zo goed door de dag even kunnen pauzeren, een luchtje scheppen, wat bewegen, … Het wordt een plek met veel groen, wat vrij uitzonderlijk is op een industrieterrein. En eigenlijk wordt die buitenruimte het logische verlengstuk van ons fitheidsprogramma. Wij van Hoogmartens zijn wegenbouwers, dus altijd samen bezig om een weg af te leggen. In dit geval is dat de weg naar bewust gezonder leven, of om het met de woorden van Tom Hoogmartens te zeggen: de weg naar een gezonde geest in een gezond lichaam.”

CONTACT

Heeft u een vraag voor Hoogmartens?